בימים אלה של סוף הסתיו וראשית החורף, עונת הכמהין באירופה בעיצומה. הכמהין הנדירות הם בין המעדנים היקרים בעולם. הן יכולות להגיע לקוטר של 7 ס"מ ומשקל של עד 100 גרם, ומחירן יכול להגיע למאות אירו. את הכמהין קשה לגדל באופן מסחרי. על-שום הביקוש הגבוה לפטריות אלה, נעשו ניסיונות רבים לביית אותן ולגדלן באופן מבוקר, ללא הצלחה רבה.
פטריות הן אורגניזמים טפיליים, הניזונים מחומרי מזון המצויים בצמח או בעל-חיים פונדקאי. הכמהין צומחות מתחת לפני הקרקע, על שורשי עצים שונים, ביניהם אלון ואורן. כיוון שקשה מאד לאתר אותן, נעזרים המלקטים בחזירים ובכלבים, בעלי-חיים בעלי חוש ריח מפותח.
עד כה סברו המדענים שהכמהין, כמו פטריות רבות אחרות, מתרבות באופן א-מיני, כלומר משכפלות את עצמן ( homothallic). כיוון שפטריות שמתרבות באופן כזה לא זקוקות לבן-זוג מיני, הניחו שביות הכמהין תלוי רק בתנאי הסביבה והמזון של הפטריות.
כחלק מהניסיונות לפצח את סוד הכמהין, רוצף ב-2009 הגנום של פטריית הכמהין השחורה, Tuber melanosporum. כעת, לקראת עונת הכמהין הנוכחית, הודיע צוות חוקרים צרפתי-איטלקי על תגלית חדשה. בעזרת המידע שהופק מניתוח הגנום של הכמהין השחורה ואנליזות נוספות, הראה צוות החוקרים שהכמהין השחורה היא דווקא מין בעל שני זוויגים, כלומר מתרבה ברביה מינית. החוקרים גם בדקו דגימות של כמהין מאיזורי הגידול הטבעיים שלהן באיטליה וגילו שהפיזור של שני הזוויגים באותו בית גידול לא היה אחיד, כלומר, אחד מהם היה דומיננטי יותר.
התגלית הזו היא פריצת דרך בהבנת מנגנון הרבייה וטקטיקות הרבייה של פטריות הכמהין ויש לה חשיבות להגברת הייצור בשדות הכמהין ובחוות מלאכותיות לגידול כמהין, אך עדיין יש צורך בבדיקות נוספות כדי לראות האם הפיזור הלא-אחיד של הזוויגים הוא באמת גורם שמגביל את ההבשלה של הפטריה. מי יודע, אולי בעוד מספר שנים נוכל לקנות כמהין במרכול לצד פטריות השמפיניון, ואולי אף במחיר סביר. בינתיים, עדיין ניתן ליהנות מהקסם והמיסתורין שאופפים פטריות מיוחדות אלה.
מרתק
תודה
מעניין! זכורני מקורס הפטריות באוניברסיטה שפטריות רבות מתרבות ברביה אל־זוויגית וזוויגית, עובדה שמעוררת קשיים במיון הטקסונומי של חלקן.
מעניין מאוד!
אני תוהה מה יקרה אם וכאשר פטריות כמהין יהיו זמינות כמו פטריות רגילות. האם עדיין נעריך אותן ואת טעמן המיוחד כמו היום? כמה מהאפיל שלהן נובע מהמחיר הגבוה והנדירות שלהן?
שאלה טובה. הנה כתבה על הקשר בין מחיר היין לטעמו:
http://freakonomics.blogs.nytimes.com/2010/12/16/freakonomics-radio-do-more-expensive-wines-taste-better/?hp
הנה כתבה מצויינת על פטריות ועוד אחת על גידול פטריות כמהין בישראל , שתיהן מאת אורן הוברמן.