חדשות בפיתה: סערה בכוס תה דרג'ילינג

פוסט זה מוקדש לתמר גולן, שתה היה המשקה החשוב בחייה.

תקופה זו של השנה, מאמצע מרץ ועד מאי, היא עונת הקטיף הראשונה (first flush) של התה במחוז דרג'ילינג שבמדינת מערב בנגל בהודו, לרגלי ההימלאיה. לתה הדרג'ילינג, שנחשב ל"שמפניה של התה", שלוש עונות קטיף עיקריות, השנייה (second flush) נמשכת מיוני לאמצע אוגוסט והשלישית, עונת הסתיו, מאוקטובר עד נובמבר. בנוסף, יש שתי עונות משניות, עונת-הביניים, שנמשכת כשבועיים בין העונה הראשונה לשנייה, ועונת הגשמים\מונסון, בספטמבר, בין העונה שנייה לשלישית.

התה המתקבל מכל אחת מעונות הקטיף שונה בתכונותיו וטעמו. תה מהעונה הראשונה הוא בהיר, זהוב-ירקרק, ולעלים יש טעם פרחוני ירוק. תה זה מיוצר בכמויות קטנות והוא היקר ביותר.

התה מהעונה השניה הוא בעל צבע כהה, ענברי, וטעם חזק יותר, המזכיר את טעמם של ענבי המוסקט. טעם זה מתפתח בצמח בתגובה לחרקים מקומיים שמוצצים מיץ מהגבעולים. ב-2010 זיהו חוקרים מהודו ומיפן גנים בצמח שמתבטאים רק לאחר עקיצת החרקים, דבר שמוביל ליצירת הטעם הייחודי הודות לטרפנים geraniol ו- linalool שמעשירים את הארומה של התה. תה העונה השנייה ייחודי בטעמי המוסקט שלו, שאינם קיימים באף סוג תה אחר.

התה מהעונה השלישית כהה אף יותר, בגוון נחושת, וטעמו נחשב שטוח יותר.

השנה עומד יבול התה מהקטיף הראשון במרכזה של סערה פוליטית. בארבעה במרץ נחסמה העברת יבול הקטיף הראשון מההרים אל בתי המכירות הפומביות ונקודות המשלוח לקניינים בינלאומיים. מחסומים מאוישים מנעו את העברת משלוחי התה כחלק מדרישה לשכר גבוה יותר עבור קוטפי עלי התה. מפלגה מקומית בשם The Gorkha Janmukti Morcha מנסה, מאז 2007, להתנתק מהודו ולהקים מדינה עצמאית בשם Gorkhaland. לאחרונה הציגה מפלגה זו שורת דרישות נוספות, ביניהן גם דרישה להעלאת שכר הקוטפים מ-67 רופי ליום ל- 120-150 רופי ליום. במסגרת מאבק זה, הטילה המפלגה חרם על העברת משלוחי התה עד שתיענה דרישתה. היא הסירה אותו, חלקית, ב-29 במרץ והחל משא-מתן בקרב הגופים המעורבים. משלוחי תה ראשונים כבר מצאו את דרכם אל כוסות התה במערב.

ההשפעה הכלכלית של החרם על כלכלת המחוז, שמייצא 70% מיבול התה שלו, עלולה להיות חריפה עוד יותר לאור רעידת האדמה והצונאמי ביפן, אשר גרמו לכך שחברות יפניות רבות הקטינו ואף הפסיקו כליל את הזמנת התה שלהן מדרג'ילינג. יפן היא היבואנית השלישית בגודלה של תה דרג'ילינג, אחרי גרמניה ובריטניה.

אם לא ישוחררו כל משלוחי התה, עלול חלק גדול מהיבול לאבד מטריותו ומחירי הקטיף הראשון צפויים ליפול בחדות. כיוון שתה הקטיף הראשון בדרך-כלל מקבל את המחיר הטוב ביותר לתה מהאזור הזה, השפעה זו על כלכלת המחוז צפויה להיות דרמטית. היו גם השערות שקניינים בינלאומיים יבחרו בתה מנפאל במקום מדרג'ילינג, שכן יש לו טרואר* דומה, מחיר התחלתי נמוך יותר ופחות בעיות פוליטיות.

 *טרואר ( terroir) הוא מושג המתייחס לתנאי הקרקע והאקלים האופייניים לכל אזור ואזור ומשפיעים על טעמי המוצר החקלאי הסופי, כמו יין.

פוסט זה פורסם בקטגוריה חדשות בפיתה, טעם וריח, קפה ותה, עם התגים , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

2 תגובות על חדשות בפיתה: סערה בכוס תה דרג'ילינג

  1. נעמי זיו הגיב:

    לסקרנים לטעום את תה הקטיף הראשון, טעימה של תה כזה מדרג'ילינג ומנפאל תיערך ביום חמישי הבא, 25.8.2011 בשעה 20:30 בארמון התה שברח' דיזנגוף 131, ת"א.

  2. נעמי זיו הגיב:

    הגיע לארמון התה משלוח של תה המוסקטל – הדרג'ילינג מהעונה השניה!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s