חם מהתנור: לשון אלקטרונית טועמת קאווה, יין ופירות

tanur-mini-1חוקרים מהאוניברסיטה האוטונומית בברצלונה דיווחו ביולי השנה על פיתוח של לשון אלקטרונית שיכולה לזהות סוגים שונים של קאווה. קאווה הוא יין ספרדי מבעבע, שמכינים כמו שמפניה, עם תסיסה שניה בתוך הבקבוק: לאחר הכנת יין, מוזגים אותו לבקבוקים, מוסיפים שמרים וסוכר וסוגרים את הבקבוק. כמו בהכנת יין, השמרים אוכלים את הסוכר ופולטים אלכוהול ופחמן דו-חמצני, אך בעוד בהכנת יין נותנים לפחמן הדו-חמצני להתנדף, הפעם הגז נשאר כלוא בבקבוק. מקובל לסווג את היינות המבעבעים לקטגוריות לפי כמות הסוכר שהוספה בתסיסה השניה. מעט סוכר (פחות מ-12 גרם לליטר) נותן יינות בסיווג ברוט, הוספה של 12-50 גרם לליטר נותנת יינות יבשים, ויינות להם הוספו מעל 50 גרם סוכר לליטר מסווגים כיינות מתוקים.

הלשון האלקטרונית אינה בעלת מבנה של לשון אנושית, אלא מנסה לחקות את פעולתה, ליתר דיוק, את לשונו של הסומלייה, המומחה ליינות, והחוקרים מיעדים אותה לזיהוי ליקויים בשלבי הכנת היין. המתקן משלב מערכות סנסוריות כימיות ואלגוריתמים מתימטיים, למשל מערכת נוירונים מלאכותית. הוא לומד על-ידי אימון לזהות את היינות השונים ומאפייניהם ומזהה אותם באופן אוטומטי. בינתיים מזהה הלשון שלושה סוגי קאווה: שתי דרגות ברוט ודרגת יובש אחת. בנוסף, המערכת מכמתת את כמות הסוכר ביין.

השימוש בלשון אלקטרונית לזיהוי יינות אינו חדש. כבר ב-2008 פיתחה קבוצת מחקר אחרת מברצלונה לשון המסוגלת להבחין בין סוגי יין שונים ושנות הבציר שלהם. על-סמך מדידות של מולקולות האופייניות לסוגי יין שונים, כמו חומצות, סוכרים ורמת אלכוהול, ובעזרת שישה סנסורים, מזהה המכשיר את גיל וסוג היין. הלשון האלקטרונית יכולה לעזור בזיהוי זיופים של שנת הבציר או של מיני הענבים מהם הוכן היין וכמו-כן לקצר את זמן אנליזת האיכות של יין, שכן שליחת דוגמאות למעבדה לוקחת זמן רב.

ולא רחוק מברצלונה, באוניברסיטה הפוליטכנית של ולנסיה, פיתחו לשון אלקטרונית המסוגלת לבדוק את רמת נוגדי-החימצון במיצים ופירות, בעזרת מדידות ספקטרוסקופיות ו-וולטמטריות. נכון ליולי השנה, המכשיר זיהה בהצלחה רמות של חומצה ציטרית, חומצה אסקורבית (ויטמין סי), חומצה מאלית, ושילובים של שתי חומצות, והמטרה היא לאמן את הלשון האלקטרונית לבדיקת מיץ תפוזים.

לקריאה נוספת:

Xavier Cetó, Juan Manuel Gutiérrez, Laura Moreno-Barón, Salvador Alegret, Manel del Valle. Voltammetric Electronic Tongue in the Analysis of Cava Wines. Electroanalysis, 2011; 23 (1): 72 DOI: 10.1002/elan.201000439

Lia Moreno i Codinachs, Joachim P. Kloock, Michael J. Schöning, Antoni Baldi, Andrey Ipatov, Andrey Bratov and Cecilia Jiménez-Jorquera, Electronic integrated multisensor tongue applied to grape juice and wine analysis. Analyst,  2008, 133, 1440-1448
DOI: 10.1039/B801228H

פוסט זה פורסם בקטגוריה אלכוהול, חם מהתנור, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s