הקיץ הוא הזדמנות נהדרת לבשל בחוץ, בעזרת אנרגית השמש. קל לבנות תנור סולרי – קופסא הלוכדת את חום השמש ומשתמשת בו לחימום מזון, בבית, בטיול או בקמפינג.
אפשר, למשל, להכין פיצה-פיתה או סמור'ס, סנדביץ' של ביסקוויטים במילוי שוקולד ומרשמלו מותכים, שבדרך-כלל מכינים במדורה. מקורו בארה"ב, ושמו, S’more, הוא קיצור של Some more, כיוון שהוא כל-כך טעים שמיד מבקשים עוד אחד.
1) מכינים את התנור הסולרי: משתמשים בקופסת קרטון בעלת מכסה המחובר אל בסיסה, כמו קופסת נעליים נפתחת . מצפים בנייר אלומיניום את הבסיס ואת הצד הפנימי של המכסה. על המכסה להישאר פתוח בזווית של 45 מעלות בערך. תומכים בו בעזרת מקל, קשית או שיפוד. לשיפור פעולת התנור, אפשר לכסות את קרקעית הקופסא בנייר בריסטול שחור, ולהוסיף נייר עיתון מגולגל בדפנותיה.
חום הוא צורת אנרגיה, אנרגיה תרמית, שמועברת בין גופים על-ידי הפרשים בטמפרטורות שלהם. בתנור הסולרי, המטרה היא ללכוד את אנרגית השמש בתוך התנור וליצור בה סביבה חמה יותר מאשר באוויר הפתוח.
נייר האלומיניום המבריק מחזיר את קרני השמש שקלט, כמו מראה. זווית המכסה עוזרת לכוון את הקרניים כלפי פנים הקופסא, וכך מגביר את כמות החום אליה נחשף המזון שבקופסא.
נייר הבריסטול השחור אוגר חום, ולא מחזיר אותו, וכך מגביר עוד יותר את כמות החום שבתוך הקופסא.
נייר העיתון משמש כחומר מבודד, ומשפר עוד יותר את לכידת החום בתוך הקופסא.
2) מניחים בתחתית הקופסא ביסקוויטים, בזוגות. על אחד מהם שמים מרשמלו ועל השני קובית שוקולד. מכסים את פני הקופסא בניילון נצמד.
הניילון הנצמד השקוף מאפשר לאנרגית השמש להיכנס לקופסא ולחמם את האוויר שבתוכה, ובה-בעת הוא מונע מהחום שבקופסא לצאת ממנה. החום נאגר בקופסא ומזרז את זמן הבישול.
3) מניחים את הקופסא בשמש וממתינים כעשרים-שלושים דקות. בודקים את המצב מדי פעם.
אנרגית החום שנקלטת בתנור הסולרי מועברת אל המזון ומחממת אותו.
כדאי להניח את הקופסא במקום מתאים, הרחק מנמלים ו… חתולים.
4) כאשר השוקולד ניתך והמרשמלו רכים, סוגרים את הביסקוויטים לכריך ואוכלים מיד.
אפשר להכין תנור סולרי דומה גם מקופסת פיצה, אשר חותכים ריבוע במרכז המכסה שלה, ומכסים את הפתח בנייר אלומיניום ובניילון נצמד.
ניסויים אכילים: יעילות ומהירות החימום תלויים גם בעונות השנה, המיקום הגיאוגרפי, שעת הבישול, זווית המכסה, ומיקום הקופסא ביחס לשמש. אפשר לערוך מספר ניסויים בשעות וזוויות שונות, ולהשוות. אפשר גם להכניס לקופסא מדחום של תנור, ולבדוק את הטמפרטורה בקופסא בתנאי הבישול השונים.
אילו עוד רעיונות יש לכם לבישול בכזה תנור?
רעיון מקסים.
ננסה אותו. תודה.
תיהנו!
בוקר טוב יקירתי, רעיון נפלא כדי ללמד ילדים או נכדים את יסודות הכימיה והפיזיקה. אני אישית חוזר למטבח הממוזג שלי.
נפלא לשנמוע ממך.
תודה 😄
ברוכה השבה
התגעגענו….
תודה 😀