"סוף הוא תמיד התחלה". סופה של שנה ותחילתה של שנה חדשה הן הזדמנויות לשלב סיכום של העבר עם מבט אל העתיד. שילוב מוצלח שכזה הגיע השנה מסדרת השוקולדים המעניינת של "שוקולד אתוס". השוקולד משווק על-ידי A Fresh Look, ארגון ללא מטרת רווח של חקלאים שמנסים להפנות זרקור אל עבר יתרונות ההנדסה הגנטית בחקלאות. הסיסמא של שוקולד אתוס היא שהדבר היחיד שעדיף על-פני שוקולד עכשיו, הוא שוקולד לתמיד. השוקולדים שלהם הם מחווה לשיטות ההנדסה הגנטית, אשר הודות להן, הצליחו מדענים וחוקרים להציל יבולים שלמים מכליה, וצפויים לשפר ולשמר צמחים נוספים בהמשך. בעזרת חידושי הביוטכנולוגיה, אפשר להאכיל מיליוני אנשים ולהגן על המשך קיומם של גידולים אשר נמצאים בסכנת הכחדה.
שוקולד אתוס מוכן מפולי קקאו מהרפובליקה הדומיניקנית ומסוכר שהופק מסלק-סוכר, והוא מגיע בארבעה טעמים, כל אחד מהם נותן זווית אחרת על תפקיד הביוטכנולוגיה והמזון מהונדס גנטית בימינו.
ארבעה טעמים לביוטכנולוגיה
שוקולד הפפאיה מייצג, בעיני שוקולד אתוס, הישרדות. כפי שסופר בבלוג זה ב- 2011, בשנות ה- 1990 פגע הוירוס papaya ringspot virus (PRSV) קשות במטעי הפפאיה בהוואי. בעזרת שימוש בהנדסה גנטית הצליחו חוקרים להציל את צמחי הפפאיה בהוואי מכליה. בין השאר, הם החדירו אל גנום הפפאיה גן שנלקח מהוירוס ומבטא חלבון שנמצא במעטפת הוירוס. הימצאות הגן הזה בפפאיה מפריעה לוירוס בתהליך השכפול שלו בתוך הצמח המארח, וכך מאפשרת לעצים לפתח עמידות כנגדו. העץ עצמו והפירות שלו נותרים ללא פגע וללא שינוי.
שוקולד התפוח מייצג הובלה של טרנדים חדשים. הכוונה היא לפיתוח של זן התפוח arctic apple, עליו סופר בבלוג זה ב- 2015, שאינו משחיר לאחר שחותכים אותו. ההשחרה נגרמת בעקבות הפעלה בתפוח של אנזים בשם פולי-פנול-אוקסידאז, לאחר פגיעה ברקמת הפרי. בנוכחות חמצן, גורם האנזים לקשרים בין מולקולות פנול שברקמת התפוח, ליצירת מולקולות ענק, פולי-פנוליות, בעלות צבע חום-כהה. החוקרים הצליחו להשתיק את הביטוי של האנזים בתפוח החדש, באופן, שאם הוא נחבל, לא נוצר הצבע החום והתפוח יישאר צח ובהיר. זאת, באמצעות שימוש בגישת RNAi, RNA interference, בה, מונעים ביטוי של גן מסוים בעזרת נוכחות של RNA דו-גדילי, אשר נקשר לרצף mRNA מתאים ומונע את תרגום החלבון שלו. במקרה של התפוחים הארקטיים, נמנע הביטוי של הגנים בתפוח שמייצרים את פוליפנול אוקסידאז.
השוקולד בטעם תפוז מייצג גבורה. הגבורה היא ההתמודדות עם מחלה שתוקפת את חלק הארי של הפרדסים בפלורידה מאז 2012 לערך, ומאיימת להכחיד את ענף ההדרים המקומי, נוסף לפגיעה קשה בפרדסים רבים ברחבי העולם. העצים הנגועים נותנים פירות ירוקים, מעוותים ומרים. לכן נקראת המחלה Citrus greening. שם אחר שלה הוא "מחלת הדרקון הצהוב", או Huanglongbing (HLB). זוהי מחלה קטלנית, הפוגעת בשיפת הצמח, וברגע שעץ נפגע, כבר לא ניתן להצילו, והוא ימות תוך מספר שנים. היא מועברת בעזרת כנימה, אשר נושאת את החיידק מחולל המחלה, Candidatus Liberibacter asiaticus. עד כה לא הצליחו לגדל את החיידק בתרבית. מצד שני, התגלה במקרה זן הדרים חדש, שעמיד למחלה. בעזרת מידע שנאסף בשנים האחרונות, מדענים עובדים במרץ למציאת פתרונות למצב. גישה מרכזית לפתרון הבעיה היא התמקדות בהנדסה גנטית ושיטות לעריכה גנטית כמו CRISPR. למשל, על-ידי חיתוך וסילוק של גנים פגיעים למחלה מתוך גנום ההדר והחלפתם בגנים אחרים, לפעמים מתוך אותו גנום, שיתנו לעץ עמידות בפניה, או השתלת הפפטיד האנטיבקטריאלי דפנסין, שמקורו בתרד. המטרה היא לקבל עץ שמסוגל להגן על עצמו מפני פגיעת המזיק, מה שיאפשר לנטוע פרדסים חדשים, שיתנו יבולי תפוזים בריאים, ולהציל את עצי ההדר ברחבי העולם.
השוקולד המריר מייצג אופטימיות. אחד הגידולים שעלול להיכחד תוך שלושים השנים הקרובות הוא הקקאו. בעקבות התחממות והתייבשות כדור-הארץ משתנים תנאי האקלים המיוחדים להם זקוק העץ, בעיקר רמות גבוהות של לחות, ובמקביל משתפרים התנאים לשגשוג של פטריות, אשר פוגעות בעצי הקקאו ויכולות לחסל מטעים שלמים. מחקרים רבים נערכים על-מנת להציל עצים אלה מכליה, תוך דגש על מתן פירות בריאים שגם יתנו שוקולד טעים. בנוסף להכלאות בין זנים, אחד מכיווני המחקר הוא השימוש בהנדסה הגנטית ובעריכה גנטית, בתקווה שנוכל לחזק ולשפר את העצים האהובים וליהנות משוקולד לעוד שנים רבות.
זווית נוספת
קרל הרו פון מוגל, Karl Haro von Mogel, מהבלוג Biology Fortified, ממליץ להוסיף טעם נוסף, המבוסס על מקור הסוכר בשוקולדים של אתוס, סלק סוכר. הוא מציין שסלק סוכר הוא גידול שעמיד מאד למזיקים, דבר שמצריך פחות ריסוסים, ופחות נסיעות בטרקטור כדי לרסס. לכן, האדמה וסביבתה נפגעים פחות, הן ברמה הכימית, והן ברמה של הידוק הקרקע על-ידי גלגלי הטרקטור, והחקלאי צורך פחות דלק. אם כן, לעתים, כבר החלפת השימוש בגידולים מסוימים באחרים יכולה להוביל לשיפור במצב הסביבה.
שתהיה לכולנו שנה טובה, שנה של חידושים וחדשנות, תגליות ושיפורים!
* סוף זה תמיד התחלה, קרוסלה
הי נעומי
אני לומד כעת לימודי שף סוג 5 במכללה.
מידע כמו שאת מביאה לא מקבלים בלימודי השף שלנו
ובעייני זו טעות.
בזכות המאמרים והכתיבה שלך אני מקבל ערכים מוספים מופלאת , תובנות והשכלה כללית שתורמת ליסודות שצריכים להיות לכל איש מקצוע.
אני מעביר את החומר לטבחים שלי ומסביר להם אודות התנהגות החומרים במחבת 6בסיר ועל קרש החיתוך
בעייני אלו יסודות המקצוע.
אני שמח לראות שחזרת לכתוב ולתפעל את הבלוג .
תודה רבה! שנה טובה 🙂