הטבע לא מפסיק להפתיע. במחקר שמתפרסם השבוע ב- Nature Medicine מדווחת קבוצת חוקרים מאוניברסיטת מרילנד בבולטימור, ארה"ב, על תגלית מפתיעה: מתברר שיש לנו קולטנים לטעם המר לא רק בפה, אלא גם בריאות! הקולטנים התגלו במקרה, במסגרת מחקר על קולטנים בשרירי הריאות.
קולטני הטעם שבריאות הם כמו אלה שבלשון, אך בניגוד להם, הם אינם מקובצים בתוך פקעיות, דוגמת פקעיות הטעם, ואינם מעבירים מסרים למוח. בכל זאת, הם מגיבים לחומרים בעלי טעם מר. מתברר שחומרים מרים גורמים להרפיית השרירים החלקים בריאות ולפתיחת מעברי האוויר. אלה עשויות להיות חדשות טובות לחולי אסטמה או ברונכיטיס: תרסיס שהכיל חומרים מרים הרגיע שרירים בריאות של עכברים אסטמתיים ובמערכות נוספות שנבדקו. בין החומרים המרים בהם השתמשו החוקרים היו כינין (שמשמש כתרופה נגד מלריה) וסכרין (שהוא בעל טעם-לוואי מריר).
לפי החוקרים, שאיפת תרסיסים מרים יכולה להרפות את השרירים ולפתוח את מעברי האוויר, אך לאכילת מאכלים מרירים אין השפעה כזו. בינתיים, עד שיפתחו תרסיסים מתאימים, אולי כדאי, בהתקף האסטמה הבא, לשאוף עמוק ניחוחות של קפה חזק במיוחד, או לרחרח תבשיל כרוב-ניצנים מהביל.
ומה ההסבר המדעי לזה?
http://www.pnas.org/content/early/2013/06/26/1302827110
באמת מפליא ומדהים – קולטני טעם באשכים, ועוד מעורבים בפוריות! אולי יש להם עוד תפקיד חוץ מחישת טעם? מקווה שיימצא הפתרון לתעלומה בקרוב!
פינגבאק: חם מהתנור: על המר והמתוק – באף! | מדע בצלחת